En plein air

Opgelet, onderstaand aanbod is inmiddels verlopen

Kijk in het menu of het nieuwe seizoen al beschikbaar is als u de actuele cursussen wilt zien

Kunstenaars op zoek naar landschap en inspiratie (1840-1940)

Het Franse dorpje Barbizon is wereldwijd bekend als bakermat voor het schilderen in openlucht, waar vanaf de jaren 1830 honderden kunstenaars en plein air inspiratie vonden. Ook in België ontstonden doorheen de negentiende eeuw tal van kunstenaarsdorpen, waar kunstenaars samenschoolden en het landschap als onderwerp kozen. Ze arriveerden per postkoets, en later per trein, in de uitgestrekte loofwouden van Tervuren, op de heide in Genk en Kalmthout, te midden de Kempische hoeves in Mol, aan de Belgische kust, aan de oevers van de Dender in Dendermonde, van de Maas in de omgeving van Anseremme en van de Leie in Sint-Martens-Latem. Kunstenaarsherbergen- en hotels zorgden voor een goed onderkomen, en het landschap deed de rest.

In Limburg nam het Kempendorp Genk al snel een hoge vlucht, en groeit vanaf 1840 uit tot het belangrijkste station d’artistes. Meer dan driehonderdvijftig kunstenaars en fotograferen zijn er actief. Twee van hen, de Brusselaar Emile Van Doren (1865-1949) en Antwerpenaar Armand Maclot (1877-1959), maakten van Genk voorgoed hun thuis. Ze bouwden beide een villa, uitkijkend over de Molenvijver, en trokken van daar het door de opkomende mijnindustrie veranderende landschap in. Ze groeiden uit tot iconen van de schilderstraditie in Genk, en hun leven en werk vond in het Emile Van Dorenmuseum een permanent onderdak.

In drie lezingen duikt docent Kristof Reulens, kunsthistoricus en conservator van het Emile Van Dorenmuseum, onder in deze uitermate boeiende, maar vaak nog onbekende geschiedenis van de Belgische kunstenaarskolonies, het station d’artistes Genk en het kunstenaarsloopbaan van twee van zijn bekendste vertegenwoordigers, Emile Van Doren en Armand Maclot. 

  • 3 lessen op dinsdag van op 3, 10,17 december 2019
  • Dinsdagvoormiddag van 9u45 tot 12.00 u of dinsdagnamiddag van 13u45 tot 16.00u
  • Locatie: Dommelhof, Toekomstlaan 5, 3910 Pelt
  • Gelieve op voorhand in te schrijven: neem contact op via mail
  • Prijs: 32 €, contante betaling of overschrijving
  • Rekening Kunst en Musea vzw: BE62 735 0097655 61 (graag vermelden "En Plein Air")

 

Kunst & Musea Overpelt © 2017 - 2024