Cultuurgeschiedenis

Onze basiscursus loopt van 9 oktober 2023 tot eind maart 2024 en omvat 20 lessen, telkens op maandag.

  • U kunt in de lessenreeks in de voormiddag volgen, van 9u00-11u30
  • Of u kunt ze in de  namiddag volgen, van 13u30-16u00
  • De locatie is Dommelhof in Neerpelt (Toekomstlaan 5)

Neem snel contact op om in te schrijven, want de voorbije jaren waren de cursussen snel volzet! Hieronder het programma van de lessenreeks.

 

ExodusExodus. De impact van een Bijbelse migratie

Eeuwenlang heeft men de exodus uit Egypte als een historische gebeurtenis beschouwd. Dit standpunt staat ondertussen op losse schroeven door belangrijke archeologische ontdekkingen, intrigerende tekstvondsten en nieuwe wetenschappelijke inzichten. 

 

No Future!

Van Albion tot Brexit: een geschiedenis van de Engelsen en hun land

No future!

In dit eerste deel gaan we terug naar de vroege verhalen van Engeland, dat mysterieuze eiland, steeds gehuld in regen en mist. Met vele interessante hoofdfiguren en figuranten: Grieken, Romeinen, Kelten, echte en legendarische ridders, veel vikingen, enkele draken, wat monniken en één enkele naakte vrouw op een paard. Ook de landschappen mogen er zijn, van de wouden en moors in het Zuiden tot een Romeinse muur.

 

VermeerJohannes Vermeer - het licht van Delft

Johannes Vermeer is een van die - zeldzame - kunstenaars die, net als Caravaggio of Georges de La Tour, het voorwerp van een heuse verering vormen. Liefhebbers reizen de wereld rond om zijn werken in levende lijve te kunnen bewonderen. Het oeuvre is schaars, de kwaliteit onveranderlijk hoog. Reproducties schieten onherroepelijk te kort.

Kijken, Kijken, Kijken...

KIJKEN… Naar kunst, natuur, de wereld, de filosofie van het kijken.Hoe interpreteren we dat, hoe grondig analyseren we ons eigen kijken. Hoe leer je beter kijken? Exploreren en observeren we de wereld om die beter te begrijpen. De filosofie van het kijken…Een lezing die deuren opent en je bij blijft.

Acien regimeVan het Ancien Regime naar het kapitalisme

1) Van Jozef II naar de Franse Revolutie

2) Van de Franse Revolutie naar Napoleon

3) Karl Marx en zijn strijd tegen het kapitalisme  

 

Boeddhistische kunst

Boedhistische kunst

Het boeddhisme ontstond rond 500 voor Christus in India. Na een beknopt historisch overzicht en een kennismaking met de belangrijkste inhoudelijke kenmerken van het boeddhisme reizen we doorheen Azië en bespreken we enkele hoogtepunten van de boeddhistische kunst. We starten in het Indische subcontinent en reizen van daaruit naar Zuid- en Oost-Azië. 

 

 

 

Naast deze langlopende basiscursus cultuurgeschiedenis, hebben we ook korte themacursussen, waar we gedurende enkele weken dieper ingaan op een bepaalde periode.

Kunst & Musea Overpelt © 2017 - 2024